نرم افزار DLP (Data Loss Prevention) یک ابزار است که با استفاده از پالیسی‌ها، رویه‌ها و تکنولوژی‌ها، مانع از نشت داده‌ها و سوء استفاده از آن‌ها می‌گردد. سازمان‌های بزرگ با استفاده از این ابزار، موضوعات مختلفی از جمله تهدیدات داخلی، نشت داده‌ها، طبقه‌بندی اطلاعات، دسترسی به اطلاعات حساس و غیره را مدیریت و راهبری می‌نمایند.

سه مزیت اصلی برای استفاده از نرم‌افزارهای DLP وجود دارد: ممانعت از سوء استفاده ناخواسته و یا عمدی کاربران از داده‌ها، انطباق با استانداردها و الزامات امنیتی و پایش و نظارت بر جابجایی فایل‌های حساس.

مکانیزم DLP روشی برای شناسایی و جلوگیری از افشای داده‌های مهم یا تخریب داده‌های حساس با استفاده از پایش، تشخیص و بلاک کردن داده‌های حساس است. دستگاه‌های ذخیره‌سازی قابل حمل و تکنولوژی‌های ارتباطی سیار همچون WiFi، مخاطرات امنیتی را افزایش داده است. راهکارهای DLP موجود به سازمان‌ها کمک می‌کند تا با استفاده از قابلیت‌های متعددی همچون Device Control، از داده‌های حساس محافظت کنند. شناخت محصولات DLP و پروتکل‌های قابل تحلیل و بررسی توسط آن‌ها بسیار مهم است. به طور مثال، DLP می‌تواند پورت‌های USB را کنترل نموده، پالیسی‌هایی برای خروج داده‌ها از شبکه از طریق پروتکل‌های مختلف ایمیل، پیام لحظه‌ای و غیره اعمال نماید.

چند راهکار کلیدی برای انتخاب یک سیستم DLP:

.نیازمندی‌های سازمانی خود را برای استفاده از این محصول به طور دقیق مشخص نمایید.
.بر اساس نیازمندی‌های خود، ویژگی‌های نرم‌افزار DLP مورد نظر خود را همچون اسکن ساختاری داده‌ها، بررسی محتوای داده‌ها، انطباق با الزامات، رمزنگاری، مدیریت، امن‌سازی ذخیره‌ساز‌های USB و غیره را تعیین کنید.
.اگر نیاز به کنترل با ریزدانگی بالا بر روی کلیه تجهیزات سازمان خود دارید، شما باید از راهکارهایی با قابلیت device control با کیفیت بالا استفاده کنید.
.مدت زمان مطلوب پیاده‌سازی ابزار در سازمان خود را مشخص نموده و در ابزارهای مختلف به دنبال شناسایی این ویژگی باشید.
.اکوسیستم آموزشی موجود برای مدیریت و بهره‌برداری از محصول DLP خود را بررسی کنید.

نرم‌افزار‌های DLP

نرم‌افزارهای DLP متعددی در سطح دنیا وجود دارند که بسیاری از آن‌ها قابلیت پیاده‌سازی و اجرایی شدن در سازمان‌ها و شرکت‌های داخلی را دارا هستند، از جمله این ابزارها می‌توان به محصولات ذیل اشاره نمود: